Anmeldelse: Rebuilding the Indian
Af: Kim Scholer


"Rebuilding the Indian" 
af Fred Haefele
"Rebuilding The Indian: A Memoir" af Fred Haefele, er en bog om restaureringen af en Indian V-twin. Forfatteren, der lige har rundet de 50 år, har aldrig restaureret gammel motorcykel før, endsige kørt en Indian. Han køber en Chief i stumper, og bruger med utallige venners og professionelles hjælp et par års tid på at køre den køreklar. Parallelt med dette blir han far, og gør sig samtidig sine tanker om han skal gå efter en akademisk karriere eller - hvilket han er langt bedre til, kan lide og i det mindste kan tjene penge på - skære træer ned.  
Tilbage til "Artikel" siden.

Tilbage til forsiden.
 

Klik på billederne for fuld størrelse

Bogen er skrevet på et ikke særligt kompliceret engelsk, og handlingen flyder jævnt og roligt fremefter. Man følger mest Chief'ens udvikling fra uoverskueligt projekt, til den til sidst kan køre til Sturgis. De utroligt mange mennesker, der pludselig bliver en del af livet omkring Indian'ens genopstandelse, har som regel kun korte gæsteoptrædender på siderne. Den ene undtagelse er datteren Phoebe, som kommer til verden midt i det hele, og som følger næsten som en metafor på Chief'en: Hun får tøj og Indian'en får flere reservedele. Også 'Bikeren' Chaz - ven, Indian-mentor og kollega - er mere end en biperson. Hans og Fred's indbyrdes forhold beskrives, så man af og til føler sig som den 3. person i garagen. 


Starten (illustration fra bogen)
Alle som har bygget en gammel mc op fra grunden, vil kunne nikke genkendende til de fleste af Fred's oplevelser. Frustrationen over dele der hverken passer helt eller halvt, glæden over hvordan tilsyneladende uoverskuelige problemer løses, og endeligt glæden og stoltheden ved den færdige motorcykel. Som os andre, har han måttet lære ved at se over skuldrene på dem der kunne, og nogen gange betale dyrt for utålmodighed eller knap så gode råd. 


Fred H, datter & Chief
(illustration fra bogen)
 
 
 

Flere Indian-bøger på 
virtualindian.org

"Rebuilding...." vil uværgeligt blive sammenlignet med "Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel". Det er fair nok, for samtidig med beskrivelsen af motorcyklen ligger der en beskrivelse af Fred's egen udvikling,- hans fortid, nu'et og håbet for fremtiden. Den er dog behageligt fri for de rablende passager som gjorde at flere kapitler i "Zen...." blev sprunget over, både i 4 og 5. forsøg på at læse HELE bogen. "Rebuilding...." er som et godt og mættende måltid; ikke for meget og ikke for lidt, og smag nok til at man ikke med det samme sidder og venter på desserten. 

Den kan varmt anbefales.

Bogen er på 210 ikke særligt store sider, og har 8 sider med s/h fotos. Uindbundet koster den US$12.60 plus forsendelse hvis man bestiller den over nettet (www.barnesandnoble.com).  Herhjemme fås den til 220 kr. hos Køsters boghandel i Randers (86 42 66 13).
 

Har du lyst til at fortælle os hvad du synes om en af Indian-bøgerne på markedet? Så bare send din anmeldelse til moen@get2net.dk. Jeg skal nok hjælpe med illustrationer etc.